Prezident SR Ivan Gašparovič pozitívne ocenil význam bojov na Dukle

07.10.2004 Celý región

Hlbokú poklonu padlým v Karpatsko-duklianskej operácii (KDO) a úprimné poďakovanie dnes ešte živým účastníkom týchto bojov vyjadril 6. októbra prezident SR I...
Hlbokú poklonu padlým v Karpatsko-duklianskej operácii (KDO) a úprimné poďakovanie dnes ešte živým účastníkom týchto bojov vyjadril 6. októbra prezident SR Ivan Gašparovič na spomienkovom stretnutí pri Pamätníku československých vojakov v Dukelskom priesmyku v okrese Svidník.

Vo svojom príhovore k asi 600 zhromaždeným povedal o Dukle, že je symbolickou \"bránou našej slobody\".
Tí, ktorí na jeseň 1944 bojovali v Karpatoch, bojovali podľa Gašparoviča aj za hodnoty demokracie a humanizmu. A v historickej paralele pripomenul, že dnešné Slovensko sa zaradilo do celosvetovej protiteroristickej aliancie aj na základe trpkej skúsenosti z druhej svetovej vojny. \"Šesťdesiat rokov je dosť dlhá doba na to, aby ľudia zabudli na nešťastia, ktoré sa pred šesťdesiatimi rokami páchali. Ale myslím si, že nie je tak dlhá doba, aby nám nepripomínala, že tieto hrozby aj v mieri sa môžu stať, \" povedal prezident.
Predseda ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Koloman Vida v podobnej súvislosti pripomenul, že keby sa Československo v roku 1938 nepodrobilo Mníchovskému diktátu, neboli by straty v KDO také veľké. Preto podľa neho odkazom Dukly je aj vedieť včas rozoznať nebezpečenstvo a vedieť sa mu včas \"so všetkou dôraznosťou postaviť\".
Na spomienkovom stretnutí s príhovormi vystúpili aj ministri obrany SR a ČR Juraj Liška a Karel Kühnl.
Vojenská hudba Ozbrojených síl SR z Bratislavy zahrala slovenskú a českú hymnu. Počas nich zazneli čestné salvy zo samopalov a po doznení hymien preleteli nad pomníkom, v areáli ktorého je pochovaných 565 vojakov, bojové vrtuľníky so zasvietenými reflektormi. Na záver zaspieval zbor sv. Romana Sladkopevca Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove s dirigentom Pavlom Vasiľom.
Podobné pietne akty pri príležitosti pamätného dňa SR - Dňa obetí Dukly a 60. výročia KDO sa potom uskutočnili pri soche veliteľa 1. čs. armádneho zboru v ZSSR Ludvíka Svobodu a pri Pamätníku Sovietskej armády vo Svidníku, kde je pochovaných deväť tisíc červenoarmejcov.
(jj)
 

Vyberte región

mark